Förkläde med krage

Mitt senaste syprojekt har varit ett mycket speciellt förkläde. Dels är det sytt på beställning och dels är omständigheterna runt modellen ganska speciella.
Förkläde med krage
I vintras frågade en mycket god vän om jag kunde sy ett förkläde åt hennes mormor. Hon hade nämligen råkat ha sönder mormoderns förkläde när hon hälsade på senast. Detta förkläde sydde mormodern åt sin mamma för 20-25 år sedan när hon skulle flytta till ett äldreboende. Hon behövde någon form av haklapp när hon åt, men för att det skulle se lite finare ut sydde hennes dotter alltså ett förkläde som gick högt upp i halsen och hade krage. Senare tog min väns mormor över förklädet och har använt det sedan dess, så det var inte konstigt att det hade lätt att gå sönder. Nu ville alltså min vän att hennes mormor skulle få ett nytt förkläde i samma modell som det gamla. Jag sa givetvis ja till detta uppdrag.
Förkläde med krage
Det har tagit lite tid att komma igång, men det fanns ingen speciell tidpunkt när det behövde vara färdigt. Först smugglades förklädet hem till mig, så att jag skulle kunna rita av det och sedan levererades tyg och matchande kantband. Därefter sköt jag upp det i ett par månader och sydde andra saker. Men nu när jag fick sommarledigt tog jag tag i det, vilket verkar passa bra eftersom de ska åka och hälsa på snart.
Förkläde med krage
Förklädet har verkligen en fin konstruktion. Jag ritade av och sydde det mesta rakt av som det gamla är, men jag lade till en infodring fram (som inte syns på någon bild) för att förstärka halsen litegrann. Nu är det alltså dubbelt runt hela halsringningen. I nacken knäpps det med en tryckknapp, så det är lätt att sätta på och ta av även om det går högt upp i halsen. Om jag hade sytt det här till mig själv hade jag nog inte brytt mig om fickan, men av slitaget på det gamla förklädet att döma var det en nödvändig detalj här. Tyget är tryckt bomull avsedd för lapptäcken, men precis lagom kraftig för ett förkläde.

Jag är faktiskt lite sugen på att sy ett sådant här förkläde åt mig själv också. Jag har ett redan (som jag också har sytt), men det här är så mycket prydligare. Jag använder visserligen inte förkläde så mycket när jag lagar mat, men jag kanske borde. Det skulle ju vara väldigt tråkigt om jag inte kunde använda något av mina hemsydda plagg bara för att jag har spillt nåt fett eller tomatigt över hela framsidan.

I made an apron for very good friend’s grandmother. About 20 years ago the grandmother sewed an apron for her mother, which she kept using after her mother had passed away. Thus it was now very worn and my friend wanted her to have a new one that looked the same. So I traced the old apron and then sewed this one.

Annonser

8 tankar om “Förkläde med krage

  1. Det var ett snyggt förklädde! Jag skulle kunna tänka mig ha den modelen som allt i allo pysslande i hemmet och i trädgården. Tack för din kommentar på min blogg och att du kikade in där. På återseende/Susanne

  2. Ping: Bebisklänning | Lite Av Varje

  3. Ping: Julklappsförkläde | Lite Av Varje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s