Spetshalsduk med romber

Nu är den klar, min spetshalsduk! När jag bestämde mig för att jag bara skulle avsluta den mönsterupprepning som jag höll på med gick det plötsligt väldigt fort att bli färdig med halsduken. Jag är supernöjd! Den är precis som jag ville ha den: mjuk, varm och följsam. Och vacker förstås!


Mönster:Faux-russian stole från boken A Gathering of Lace
Garn: La Droguerie Surnaturelle
Stickor: 3,5 mm

Halsduken är helt klart det projekt som jag har hållit på längst med – över ett år , men troligen inte det jag har lagt mest tid på eftersom jag lät den vila över våren och sommaren. I början var jag lite osäker på om det skulle bli bra, nu minns jag inte varför, och höll nästan på att repa upp. Sedan klappade jag garnet och tittade på mönstret och kom fram till att den skulle bli fin och fortsatte sticka. På slutet var jag dock väldigt trött på mönstret. Jag ville ha halsduken, men helst inte sticka ett varv till. Alltså förkortade jag den med en mönsterupprepning motsvarande 90 varv.

Romberna syns!

Romberna syns!


Mönstret var förvånansvärt knepigt att sticka. Det är ungefär 40 maskor brett och 90 varv högt utan några egentliga upprepningar. Däremot är det logiskt på ett geometriskt sätt, så det gick att lära sig hur mönstret borde vara utgående från förra varvet. Utom när det inte följde sin logik utan införde extra romber. Så det krävdes ganska mycket uppmärksamhet för att sticka och ändå gjorde jag en hel del misstag, som dock gick att rätta till pga logiken i mönstret.
Så här lång blev den!

Så här lång blev den!


Garnet är fantastiskt mjukt och stickningen känns väldigt elastisk. Det är inte merinoull som man skulle kunna tro, utan någon mer anonym lammull. Jag köpte det som en souvenir i Antwerpen när jag var där över dagen i juni 2012. Mitt ressällskap köpte samma garn och stickade en fantastisk kofta av det. En riktigt bra sak är att garnet slappnade av ganska mycket när jag blötte halsduken, så den blev mycket längre utan att jag behövde sträcka ut den. Jag antar att det beror på att jag stickade med ganska stora stickor jämfört med garnets tjocklek.
Ganska bra färgåtergivning

Ganska bra färgåtergivning


Jag är alltså riktigt nöjd med halsduken. Fin att se på. Mjuk och varm att ha runt halsen. Trevlig ”konsistens” på materialet, att det är rätt elastiskt. Färgen gillar jag också jättemycket, men den är jättesvår att fånga på bild. På de flesta bilderna är den lila tonen kallare och blåare än i verkligheten. Den är liksom lila med ganska mycket rött i.

Vad är ditt finaste souvenirprojekt? Eller vågar du inte göra något med de fina garnerna eller tygerna du köper på semestern? Jag har några sådana liggande i mina lådor, som bara väntar på att jag ska hitta det perfekta mönstret som inte slösa bort dem.

I’m so happy that I finally finished my lace scarf! It’s so soft and warm and just all around nice to wrap my neck in. And not to forget beautiful! I worked on it for more than a year, which makes it my longest going project, but it was hibernating for most of last spring and summer. I bought the yarn as a souvenir in Antwerpen when I visited in June 2012. The photos really don’t do justice to the warm purple colour it has in reality.

Annonser

5 thoughts on “Spetshalsduk med romber

  1. Halsduken är jättefin! Har också stickat en otroligt lång halsduk med någon sorts spetsmönster och minns hur tjatigt det kan bli. Skönt att den är klar och vintern är ju inte riktigt slut ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s