Finblusen

Det är lite roligt hur mitt tankesätt förändras ju säkrare jag blir som sömmerska. När jag insåg att jag skulle behöva gå på begravning några veckor senare och inte hade någon passande blus, var min impuls inte att leta igenom alla affärer efter något som passade. Istället kändes det helt självklart att sy den själv. Jag har aldrig tyckt om att köpa kläder och nu efter att jag har börjat få grepp om hur jag ska anpassa mönster efter min kropp är jag ännu mindre sugen på det.
gråblus1
Jag köpte blusmönstret från 1970-talet tidigare i höstas och hade ändå tänkt sy det ungefär nu, så jag började att sy ett prov av en gammal skjorta. Det blev dock en besvikelse och gav mig några dagars merarbete när jag behövde anpassa mönstret mer och sy en till toile (mer om det senare). Sedan fungerade det som tur var och jag kunde sy den riktiga blusen ganska raskt.
burda9990
Mönster: Burda 9990, ca sent 1970-tal
Tyg: Viskos från Gårda Textil
Tillbehör: Små knappar från Knapp-Carlsson

Jag vet inte riktigt hur jag kom fram till att jag ville ha en blus i ett lite tyngre tyg som viskos eller att den skulle ha knytkrage, men det är förmodligen inspirerat av någon reklamskylt. Jag kunde nämligen gå in på Zara och tjuvkika och pilla på ett antal blusar innan jag bestämde mig helt. Sedan hade jag nog lite tur när jag hittade ett tyg som både stämde i färg och känsla med bilden i mitt huvud.

gråblus3
Viskosen var lite utmanande att arbeta med. Den är väldigt mjuk, men samtidigt tung, så jag hade hela tiden en känsla av att den ville slingra sig iväg någon annanstans. Den är åtminstone inte hal utan snarare lite sträv, vilket gjorde den lite lättare att hålla ordning på. Det var även lite knepigt att pressa och stryka tyget eftersom det gärna blev blankt där strykjärnet kom emot. Alltså kunde jag i princip bara pressa från avigsidan om jag inte använde en pressduk, vilket var lite tålamodsprövande.
gråblus4
Passformen är jag hur nöjd med som helst! Varken för mycket eller för lite vidd någonstans. Tyget är också helt underbart att ha på sig och den där tyngden ger något extra. Jag är även ganska så nöjd med kragen som jag ritade själv. Jag utgick från kragståndet i mönstret och förlängde det framåt med ca 35 cm. Kanske hade jag kunnat ha längre knytband, men jag kan ju knyta en rosett, så de räcker ju.

gråblus2
Vad är dina tankar om att sy lite mer formella finkläder själv? Speciellt när det inte ska synas att de är hemsydda. Jag har ju sytt klänningar till fester tidigare, men det här kändes som ett lite större steg. Kanske har det med formaliteten att göra? En begravning är ju ganska högtidlig. En av de saker som gjorde att jag verkligen känner att jag lyckades är nog tygvalet. Jag hade inte alls känt mig lika fin om jag hade använt ett bomullstyg, tror jag.

Det här är mitt bidrag till Sypeppen #16! Färdigt och fotat i god tid, men skrivet i sista stund.

Annonser

3 thoughts on “Finblusen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s