Gröt med äpple

Gröt verkar vara en sådan rätt som man antingen älskar, hatar eller kan tänka sig att äta om inget annat bjuds. Jag går alltmer från den sistnämnda till den förstnämnda. När jag var liten tyckte jag om söta grötar, typ risgryns- och mannagrynsgröt, och åt andra under viss protest. Numera äter jag mer än gärna gröt till frukost och kan även tänka mig att ha det till kvällsmat.

Den klassiska frukostgröten i min familj är rågflingegröt serverad med äppelmos och mjölk. Den tycker jag av rent nostalgiska skäl bäst om, men den senaste tiden har jag börjat experimentera lite grann. Kokat gröten med rivet äpple eller serverat den med honung ovanpå. Dessutom blir det en del havregrynsgröt eftersom de rågflingor som jag har hittat här är alldeles för grova för att det ska gå att koka gröt någorlunda snabbt. Jag har också provat kylskåpsgröt, som man gör genom att blanda gryn med yoghurt eller filmjölk och låta det stå över natten i kylskåpet. Annorlunda men rätt god när den var sötad och kryddad med kanel.

Det absolut lättaste är att koka gröt i mikron, men jag tycker att det är lite svårt att få den riktigt rätt då – antingen blir den för torr eller för vattnig. Därför kokar jag gröt på spisen för det mesta och äter alltså bara gröt när jag har lite mer tid på morgonen.

Bild

Gröt med rivet äpple (1 portion)

  • 1 dl rågflingor eller havregryn
  • 2 dl vatten
  • pyttelite salt
  • 1 halvt äpple

Skala och riv äpplet.

Blanda gryn, vatten, salt och äpple i en kastrull.

Koka upp och låt sedan koka på svag värme tills gröten har rätt konsistens, ungefär 3-5 minuter. Späd med mer vatten om den blir för tjock innan grynen har mjuknat tillräckligt.

Servera med mjölk och eventuellt äpplemos. Att blanda i eller strö över lite kanel kan också vara gott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s