Recept: Enkla limpor

Det här receptet kommer från boken ”Brödglädje”, men jag har ändrat lite i det för att passa mina syften bättre. Jag tycker att det är väldigt trevligt eftersom man inte behöver knåda och det bara behövs en jäsning. Det tar ju bort ett ansträngande och ett tidskrävande moment från bakningen. När man behöver bröd omgående men inte har ork eller tid för småfrallor och inte vill köpa är det riktigt skönt.

Enkla limpor med morötter och solrosfrön

  • 2 finrivna morötter (kan uteslutas)
  • 4 dl vatten (eller 5 dl om man inte vill ha morötter)
  • 25 g jäst
  • 1 msk sirap/socker/honung
  • 2 msk olja
  • ½ msk salt
  • 1 dl solrosfrön
  • 5 dl grahamsmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl

Värm vattnet till fingervärme. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.

Blanda i morötter, sirap, olja och solrosfrön.

Arbeta in mjölet. Tillsätt saltet när degen arbetats några minuter och arbeta den sedan lite till.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Platta ut delarna och rulla ihop dem till limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 45 minuter. Skär skåror i limporna innan de sätts in i ugnen. Grädda 15 minuter på 250 °C. Stäng sedan av ugnen och låt brödet stå kvar 15 minuter till.

Annonser

One thought on “Recept: Enkla limpor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s