Recept: Thörnströms Russin- och solrosbröd

Det här är ett väldigt gott bröd med lagom mycket råg i för min smak. Receptet kommer från Håkan Thörnström, som driver restaurangen Thörnströms kök i Göteborg, och publicerades i Göteborgs-Posten för 1,5 år sedan. För övrigt en väldigt bra restarurang. Jag blev bjuden en gång och det var en upplevelse.

Degen blir ganska kladdig och jag tror inte att det är meningen att man ska knåda den. Bullarna som bakas enligt receptet ska vara mycket små, men jag brukar göra dem mer normalstora (20 st) eller baka ut degen som en kaka och bryta fyrkanter. Då krävs förstås längre tider i ugnen. Jag brukar inte heller följa helt hur degen ska jäsas, utan låter den vara kvar i degbunken som vanligt.

Russin- och solrosbröd
Dag 1: Grov fördeg

  • 2 ½ dl vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl, 250 g
  • 5 g färsk jäst, 1 tsk

Blanda allt i 10 minuter och låt därefter jäsa övertäckt på bänken över natten.

Dag 2

  • 2 ½ dl kallt vatten (15 grader)
  • 1/4 pkt färsk jäst, 12,5 g
  • 1 msk olivolja, 10 g
  • 6 ½ dl vetemjöl special, 380 g
  • ½ msk mörk sirap, 10 g
  • ½ dl solrosfrön, 30 g
  • ½ dl russin, 30 g
  • 1 msk salt, 20 g

Arbeta ihop fördegen och alla ingredienser utom saltet i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter i degblandaren. Slå upp degen i en mjölad långpanna. Plasta degen och jäs den cirka 60 minuter i rumstemperatur. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Forma degen till längder och skär dessa i små bitar och placera bitarna på en oljad plåt. Låt bullarna jäsa ytterligare i 30 minuter. Grädda bullarna i 250 grader i cirka 4-5 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s