Recept: Rösti (Potatiskaka)

För en gångs skull är veckans recept faktiskt det jag lagade till middag idag. Den här varianten av Rösti är nog inte helt lik originalet från Schweiz, men vilken rätt är egentligen helt lik sitt ursprung? Schweizisk Rösti innehåller för det mesta bara kokt eller rå potatis och inte lök, ost och ägg, som den här gör. Osten och äggen ger dock Röstin en trevlig, krämig konsistens och löken bidrar med smak.

Rätten är riktigt billig och ganska enkel att laga. Det är lite jobbigt att riva all potatisen, men har man en matbredare med rivskivor går det lätt. Jag brukar servera Röstin med knaperstekt bacon. Det är en trevlig kontrast med det salta och knapriga mot den krämiga Röstin.

Rösti

Rösti (Potatiskaka)

  • 800 g (7-10 st) potatis
  • 1 gul lök
  • 2-3 dl riven ost
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • svartpeppar och paprikapulver efter smak

Skala och hacka löken. Skala och riv potatisen grovt.

Blanda potatis, lök och ost i en stor bunke. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.

Blanda i äggen också.

Häll ut blandningen i en varm stekpanna med fett i. Platta till så att en några centimeter tjock kaka som täcker hela stekpannan bildas. Låt steka i ca 10 min på medelvärme. Rör inte om.

Vänd kakan genom att först låta den glida över på ett platt stekpannelock eller en tallrik. Vänd sedan locket/tallriken så att kakan vänds ned i stekpannan igen.

Låt steka ytterligare 15 min. Smaka på lite potatis i mitten för att se att den är färdig.

Annonser

2 thoughts on “Recept: Rösti (Potatiskaka)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s